logo Little Team

Lumea povestilorUnde calatorim astazi?

Lumea povestilor

Cine a spus ca trebuie sa stam inchisi in casa si sa ne plictisim? Cine a spus ca nu putem sa mergem unde ne dorim si nu putem sa zburam cu gandul unde ne imaginam? Pentru fiecare dintre noi povestea abia incepe. Si va reîncepe de fiecare data cand citim o poveste si ne lasam purtati de trairi, ganduri si emotii. Putem sa inchidem ochii si sa ne imaginam ca suntem chiar acolo...

Calatoria copilului in lumea poveatilor incepe chiar de cand cel mic se naate. Unui bebelus ii putem citi orice carte. Importanta este vocea mamei si implicit atentia pe care cel mic o primeste si o simte. Este si acesta un mod prin care se realizeaza o legatura cu parintele. Se vede si din reactia bebelusului care zambeste sau raspunde gangurind. Vom vedea pe parcusul calatoriei noastre cat de importanta este aceasta atentie in dezvoltarea copilului din toate punctele de vedere.

Mai tarziu, cand copilul incepe sa vorbeasca, sa recunoasca anumite comportamente sociale, sa puna intrebari, sa deosebeasca binele de rau, realizam cat de importanta este dezvoltarea unui caracter frumos al copilului, la care părintele poate sa aduca un aport nemarginit de aspecte pozitive.

Prin intermediul povestilor, copilul descopera lumea, fie ea reala sau chiar fantastica, isi dezvolta limbajul si imaginatia. Adeseori copilul se identifica cu personajul pozitiv, isi insuseste comportamentul social al acestuia si dezaproba comportamentele negative. Copilul invata sa fie bun, prietenos si sa ajute.

Calitatea timpului petrecut cu copilul si nu cantitatea este importanta in încurajarea si mentinerea unor comportamente pozitive. Prin ce modalitati le aratam copiilor ca sunt iubiti si apreciati?

Una din modalitati este sa le cititi o carte. Intrati in lumea povestii respective si ajutati copilul sa faca acelasi lucru. Il puteti intreba cum crede ca arata personajele, locul unde are loc actiunea, cum se desfasoara actiunea si care este parerea lui despre actiunile si comportamentul personajelor. Daca va intreaba ce inseamna anumite expresii sau cuvinte, este important sa ii explicati, atat pentru dezvoltarea limbajului, cat si pentru ca acesta sa simta ca este in centrul atentiei.

Copilul se va indentifica cu personajul pozitiv si, pe masura ce cititi, va simti emotiile si trairile personajului. Eliberarea emotiilor in fata parintelui reprezinta o modalitate prin care parintele poate sa isi cunoasca mai bine copilul si sa-i observe dezvoltarea emotionala.

Un alt exercitiu poate fi acela prin care intrebam copilul cum ar fi procedat el in locul personajului pozitiv? Ce fapte bune ar fi facut ca povestea sa aiba tot un final fericit? Copilul trebuie sa stie si sa simta ca toata atentia este asupra lui, el este cel mai important, sa fie incurajat si chiar sa i se spuna ca el este eroul povestii respective.

Pentru creativitate si imaginatie, putem sa-i spunem copilului sa realizeze o poveste, chiar si cu ilustratii. Cei care nu au ajuns inca la varsta scrierii, o pot face oral. Copilul va fi incantat sa vada ca sunteti nerabdatori sa aflati unde calatoreste zi de zi cu imaginatia sa si va primi cu zambetul pe buze aprecierea si iubirea dumneavoastra.

Sa aveti calatorii frumoase in fiecare zi si povesti doar cu final fericit!

LAMA, LAMA IN PIJAMA


SCRIS DE AMELIA GRIGORE
PROFESOR LIMBA ROMANA SI LIMBA ENGLEZA LITTLE TEAM

POVESTE CITITA DE ALINA MASSIER
COORDONATOR LITTLE TEAM NURSERY


Categorii

Articole
Little You
Mancare sanatoasa
GDPR


Facebook


Contact

Tel: 0799 774 767
E-mail: office@littleteam.ro

Sediul 1 - Gradinita / After School
L - V = 08.00 - 19.30
S - D = inchis
Adresa: 13 Septembrie 191, sector 5, Bucuresti
Tel: 0799 774 767

Sediul 2 - Cresa
L - V = 08.00 - 19.30
S - D = inchis
Adresa: Bucuresti, sector 6
Tel: 0739 842 516

Sediul 3 - After School
L - V = 08.00 - 19.30
S - D = inchis
Adresa:13 Septembrie 166, sector 5, Bucuresti
Tel: 0739 842 517

Youtube
Instagram

Program

Luni - Vineri: 08.00-19.30
Sambata - Duminica: inchis


Contact