Acomodarea la cresa
Cresa este prima desprindere a copilului din cadrul familial, fiind astfel o etapa extrem de importanta in dezvoltarea pe termen lung. Tocmai de aceea, la Little Team urmarim o acomodare treptata, in care copilul sa dobandeasca incredere in adultul de referinta, cresa fiind primul pas de la dependenta catre independenta copilului.
Pregatirea de acasa pentru inceperea cresei este foarte importanta, iar cand vorbim despre pregatire nu ne referim doar la a-i povesti cu o zi inainte ce urmeaza, ci la o pregatire indelungata, poate chiar de cateva luni, in care i se va povesti copilului care sunt pasii ce vor urma, i se vor citi carti cu imagini, i se va arata locul unde va merge. Important este sa i se povesteasca cu incredere si bucurie; sa ii fie prezentata aceasta etapa ca pe un moment firesc.
In viziunea noastra momentul ideal al zilei pentru o prima zi de cresa este in jurul orei 9.40-9.50. Astfel, copilul ce urmeaza sa se acomodeze are parte de o trezire usoara, are timp sa ia micul dejun acasa, in mediul in care el se simte confortabil, iar in momentul in care ajunge la cresa este gata sa intre direct in activitatile de peste zi, facand astfel desprinderea de parinte mai usoara.
In urma experientei acumulate de-a lungul anilor, am ajuns la concluzia ca cel mai bine functioneaza acomodarea treptata, fara parinte in sala de clasa. Astfel, la Little Team, parintele se desprinde de la cel mic in holul cresei, acolo unde in fiecare dimineata se realizeaza si triajul copiilor si unde isi iau la revedere de la parinti, mergand in clase impreuna cu educatorul.
La cresa Little Team, evitam sa incepem acomodarea intr-o zi de luni sau de vineri. Vinerea, deoarece nu avem continuitate urmand o zi de sambata, iar copilul nu va intelege ca urmeaza sa vina zilnic in acest loc denumit cresa. Iar lunea - pentru ca e luni. Si daca noua adultilor, ne este dificil sa ne trezim intr-o dimineata de luni, dupa un weekend petrecut cu familia si sa mergem la serviciu, imaginati-va cum este si pentru ei, iar acum vorbim despre copiii deja acomodati. Astfel, starea unui copil care vine pentru prima data la cresa, poate fi influentata de ceilalti colegi, care vin dupa un weekend petrecut in familie si care au la randul lor nevoie de o scurta perioada de reacomodare.
Imaginati-va pe dumneavoastra intr-o zi de luni, prima zi la un nou loc de munca (poate chiar urmeaza acum, dragi mamici, dupa concediul de crestere copil). Ajungeti dimineata, colegii isi povestesc zilele de weekend, inca nu si-au terminat de baut cafeaua. Nu cunoasteti pe nimeni momentan si nici nu stiti care este biroul, asteptati sa va acomodati cu atmosfera locului. In aceste conditii, oare cum credeti ca este prima zi de cresa pentru un copil care inca nu este capabil sa isi exprime toate emotiile?
In primele zile copilul va petrece la cresa atata timp cand este pregatit - o jumatate de ora, o ora, o ora si jumatate, fara a prelungi foarte mult, chiar daca vedem ca ii place, tocmai pentru a-i face o adaptare treptata si pentru a veni cu bucurie si in urmatoarele zile. Atat parintele, cat si educatorul vor fi sinceri cu copilul si nu ii vor transmite informatii eronate sau false (vine mami si te ia acum, vine imediat, vine peste jumatate de ora, daca mai plangi, mami nu vine), ci ii vor da repere clare (dupa ce terminam jocul cu animalele, dupa ce mancam fructele), intrucat la aceasta varsta nu au inca notiunea timpului.
Asa cum nici copiii nu vin cu un manual de utilizare, nici acomodarea la gradinita nu vine cu instructiuni clare sau retete magice, ci cu repere dupa care ne ghidam, urmand apoi sa urmarim ce ne transmite cel mic. Nicio acomodare nu este la fel, aceasta putand dura de la cateva zile pana la luni intregi (uneori chiar pana la 6 luni).
Sfaturi:
- Inainte de pregatirea copilului pentru cresa, fiti dumneavoastra pregatiti.
- Alegeti un loc in care aveti cu adevarat incredere ca va fi bine - copiii ne simt poate mai mult decat ne-am dori uneori si e important sa credem cu adevarat ca le va fi bine, nu doar sa o spunem. Tocmai de aceea, uneori este bine sa fie adus la cresa de parintele de care este mai putin atasat, pentru ca desprinderea sa fie mai usoara.
- Lasati-va asteptarile de-o parte - Evitati sa va faceti o parere despre cum va fi.
- Ex 1: Vai, este atat de atasat de mine, sigur va plange - Ii transmiteti astfel anxietatea dvs si atunci cu siguranta va fi o despartire greoaie.
- Ex 2: Ah, ii plac copiii mult, cu siguranta nu vor fi probleme - poate ca da, este ceea ce ne dorim cu totii, insa trebuie luat in calcul si faptul ca la un loc de joaca sta si cu unul din parinti, iar timpul petrecut este de obicei mult mai scurt fata de orele pe care le va petrece la cresa, pe termen lung.
Uneori, dupa cateva prime zile in care copilul urca cu bucurie la colegii lui, poate avea o perioada in care nu isi mai doreste sa vina la cresa. Acest lucru este de cele mai multe ori confirmarea constientizarii faptului ca a inteles ca el va veni in fiecare zi la cresa, pe termen lung. Alteori, desprinderea de parinte poate fi extrem de grea, insa in momentul in care a ajuns in clasa, copilul sa se opreasca brusc din plans. Orice emotii ale copilului sunt perfect normale si importat este ca educatorul impreuna cu parintele sa descifreze aceste emotii si sa-i faca celui mic cat mai usoara acomodarea in colectivitate.
ALINA ELENA MASSIER
Coordonator - Cresa Little Team
Categorii
Home
Blog
Little Salt
Little You
Mancare sanatoasa
Sanatate
Educatie
Activitati
Evenimente
GDPR
Oferta Educationala
Cresa
Gradinita
After / Before School
Contact
Tel: 0799 774 767
E-mail: office@littleteam.ro
Sediul 1 - Gradinita / After School
L - V = 08.00 - 19.30
S - D = inchis
Adresa: 13 Septembrie 191, sector 5, Bucuresti
Tel: 0799 774 767
Sediul 2 - Cresa
L - V = 08.00 - 19.30
S - D = inchis
Adresa: Str.Miroslavei nr.22, Sector 6, Bucuresti
Tel: 0739 842 516
Sediul 3 - After School
L - V = 08.00 - 19.30
S - D = inchis
Adresa:13 Septembrie 166, sector 5, Bucuresti
Tel: 0739 842 517